Bestelwagens worden vanaf 2025 zomaar € 10.000,- duurder. De BPM regeling, of eigenlijk de BPM vrijstelling die momenteel van kracht is op bedrijfswagens, komt te vervallen. Maar wat betekent dit voor jou? Bespaar kosten, bestel op tijd, of ga voor elektrisch. Ontdek nu wat je kunt doen en maak de juiste keuzes voor je bedrijfswagen!

Wat verandert er?

Ondernemers die nu een bestelauto kopen zijn vrijgesteld van BPM. Maar niet voor lang. In 2025 verandert dit. Vooral voor bedrijven die een nieuwe bestelbus willen gaan kopen of leasen is dit een belangrijke verandering die het leasen of kopen van een nieuwe bedrijfswagen flink duurder gaat maken.

Betekenis BPM

BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Bpm wordt eenmalig opgelegd voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt. Of je nu een nieuwe auto koopt, eentje uit het buitenland importeert of er een leaset.

Bpm is een soort aanschafbelasting. De hoeveelheid verschilt per voertuig en wordt bepaald op basis van CO2-uitstoot. Meestal regelt de importeur dit en betaal je dit bedrag bij de aankoop van de auto of is het bij lease inbegrepen. Voor sommige auto’s, zoals bestelauto’s, gelden vrijstellingen zoals de grijskentekenregeling. Voor emissie loze voertuigen, zoals elektrische auto’s, is de Bpm zelfs op nul gezet. Dat levert een aantrekkelijk fiscaal voordeel op.

Einde Bpm vrijstelling voor bedrijfswagens

Om bedrijven aan te moedigen om een milieuvriendelijk voertuig te rijden, wordt vanaf 2025 ook BPM geheven op bedrijfswagens die op brandstof (Benzine/Diesel) rijden. De grijskentekenregeling verdwijnt, met als doel bedrijven aan te moedigen om emissievrije voertuigen, zoals elektrische bestelbussen en waterstofbedrijfsauto’s, aan te schaffen. Deze stap is bedoeld om bedrijven te stimuleren te investeren in duurzame oplossingen.

Voorbeeld berekening:

Vanaf 2025 worden nieuwe bedrijfswagens op brandstof belast met € 66,91 per gram CO2-uitstoot. Om je inzicht te geven wat de BPM gaat kosten kunnen zijn hebben we een rekenvoorbeeld voor je uitgewerkt: een Citroën Berlingo BlueHDi 100 S&S stoot 140 gram uit, wat resulteert in € 9367, – BPM. Hoe hoger of zwaarder het model, hoe hoger de CO2 uitstoot. Je bent dus zo makkelijk € 10.000,- extra kwijt voor je nieuwe bestelauto. 

Wat kun je nu al doen?

Met het oog op de aanstaande wijzigingen in de BPM regeling voor bedrijfswagens vanaf 2025 is het essentieel om nu al actie te ondernemen. Ondanks dat 2025 nog in de verte ligt, maken de stappen die je nu onderneemt een aanzienlijk verschil voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Hier zijn enkele cruciale overwegingen:

Bestel op tijd je nieuwe bedrijfswagen

De tijd vliegt snel, en autodealers en fabrikanten ontvangen naar verwachting een stortvloed aan bestellingen voordat de nieuwe Bpm regeling in werking treedt. Om nog gebruik te maken van de huidige BPM vrijstelling, is het noodzakelijk dat je nieuwe bedrijfswagen nog dit jaar wordt geleverd. Het is daarom raadzaam om nu al op zoek te gaan naar een nieuwe bestelbus als deze aan vervanging toe is. Belangrijk om te weten: stel je bestelt een nieuwe bedrijfswagen in 2024, maar hij kan pas in 2025 geleverd worden, dan moet je helaas ook Bpm betalen. 

Let op! Bestelwagens met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen vanaf 1 januari 2025 niet meer de stadscentra betreden waar een zero-emissiezone van kracht is.

Of ga voor elektrisch

Met het vervallen van de Bpm vrijstelling wordt het nog interessanter om over te stappen naar elektrische bedrijfswagen. Als je een elektrische bedrijfswagen koopt, hoef je namelijk ook in 2025 geen BPM te betalen. Daarnaast wordt ook de regelgeving voor milieu- en zero-emissiezones in steden steeds strenger. Dit betekent dat diesel bestelauto’s binnenkort bijna niet meer welkom zijn in de stad. Elektrische wagens blijven daarentegen wel welkom in deze gebieden. Daarnaast behouden elektrische bedrijfswagens na 2025 een hogere restwaarde dan brandstofauto’s. Ook draag je bij aan een groener en schoner milieu en kan je gebruik maken van de SEBA regeling voor nieuwe emissieloze bedrijfswagens.

Wil je (nog) niet elektrisch?

Kies dan nu nog snel voor een brandstof aangedreven bedrijfswagen. Houd rekening met oplopende levertijden, dus wacht niet te lang zodat we er zeker van zijn dat de auto nog in 2024 kan worden afgeleverd. Onze verkoopadviseurs staat voor u klaar.